Mire jó az NLP? 2.

2. Az NLP nagy fejezetei

<<< A sorozat előző cikkét elolvashatod ide kattintva.

Mielőtt részletesebben kitérnék arra, hogy az NLP-t milyen élethelyzetekben lehet használni a hétköznapokban, összefoglalom, hogy mely nagy fejezetei vannak az NLP-nek, amit mélységében az NLP Alapképzésen (NLP Practitioner) tudod megtanulni illetve magasabb szinten az NLP Mesterképzéseb (NLP Master Practitioner). 

Érzékelési csatornák és az élményeink kódolása (N)

Egy nagy fejezetben foglalkozunk azzal, hogy működik az idegrendszerünk, felfedezzük, hogyan kódoljuk a külvilágot az elménkben. Ahogy a világot belül leképezzük, és tároljuk a képi, hangi, érzetek információit elménkben, az fogja meghatározni, hogyan gondolkodunk, milyen a gondolkodásunk szerkezete. Megtanulhatjuk, hogy ha ezen a szerkezeten módosítunk, akkor az módosítja a korábbi írásomban leírt élménycsomagot, ami a jövőre nézve áldásos lesz: a puzzle darabkákat másként összerakva már egy új, hasznosabb módon fogunk gondolni vissza egy élményünkre. Ez pedig hatással lesz bizonyos helyzetekben a döntéseinkre és cselekedeteinkre. Nem az emlékben tárolt történetet írjuk át, hanem azt, ahogy gondolunk rá, és ahogy gondolunk rá, az milyen idegrendszeri folyamatokat indít el bennünk. Ezen változtathatunk.

Nyelvi eszközök és hatékony kommunikáció

Az NLP egyik nagy fejezete csak az L betűvel (lingvisztika) foglalkozik. 

Egyrészt megtanulhatjuk azt, hogyan jussunk hamar konkrét információhoz a másik embertől, ehhez az NLP kérdezéstechnikai modellje (metamodell) ad kiváló eszközöket. Ez azért érdekes, mert amikor a másik ember beszél, akkor a kommunikációja azt tükrözi vissza, ahogy ő az elméjében levő élménycsomagot kategorizálta, és jelentést adott neki. Ez a jelentés alkotási folyamat gyakran más, hasonló, korábbi élmények összehasonlításával történik, és ezért az élményeinket bedobjuk egy általánosabb dobozba (minden férfi csak azt akarja…, minden nőnek csak a pénzem kell… stb. nem túl hasznos általánosítások). De lehet, hogy kiszínezzük, összekeverjük más élményekkel, így torzul az eredeti érzékszervi információ. Az is lehet, hogy abban a folyamatban, ahogy az élményünknek jelentést adtunk, az élmény csomag bizonyos részeit nem vettük figyelembe, elrejtettük, töröltük

Az NLP nyelvi eszközeivel azt akarjuk elérni, hogy a lehető legpontosabban tudjuk meg, hogy a másik elméjében mi is lehetett az eredeti információ, amit ő a külvilágból az érzékelési csatornáin keresztül az elméjében leképezett. 

Másrészt pedig azt tanulhatjuk meg, hogyan tudunk mi magunk hatásosan, hatékonyan információt bevinni a másik tudattalan elméjébe (Milton-modell), kijátszva a tudatos elme “mindent érteni akaró” szokását. A tudatos elménkben az van, amit éppen ebben a pillanatban a tudatosan érzékelünk. Ez egy adott pillanatban egy kicsi, mindössze 7+/-2 információ egység, minden más, ami épp nincs a tudatunkban az a tudattalan elmében van. Valójában itt történnek az izgalmas dolgok, a tudattalan elme közvetlenül hatással van a viselkedésünkre, fiziológiánkra. Az a nagyszerű, hogy erre a tudattalanra tudunk hatni nyelvi eszközökkel. Mondhatnánk úgy is, ez a befolyásolás művészete. 

Harmadrészt pedig megtanulhatjuk, hogy különbség van a szándékolt és a kimondott kommunikáció között. Az NLP ad technikákat arra (pl. nézőpont váltással), hogy információt szerezzünk a másik közlési szándékáról. Abból indulunk ki, hogy minden viselkedés jó szándékú, így a szánkon kicsúszott szerencsétlen mondat mögött is egy jó szándék húzódik meg. Amikor ezt megértjük, akkor már ehhez a szándékhoz tudunk kapcsolódni, és így például megoldhatunk kommunikációs konfliktusokat (félreértések).

És nem utolsó sorban, ahhoz, hogy igazán hatékonyak lehessünk kommunikációnkban felfedezzük, hogyan tudunk rokonszenvet teremteni a másik emberrel, és azt fenntartani, és rájöhetünk, hogy ebben az állapotban mennyivel könnyebben tudjuk a másik ember felé eljuttatni az üzenetünket, és tőle is a legtöbb információt kaphatjuk így.

Viselkedésminták, mentális programok feltérképezése és módosítása

A P, mint programozás területe. Felfedezzük azt, hogy jönnek létre az egyes viselkedés minták, múltbeli élmények, illetve a tanult szokásaink. Mi a kapcsolat a külvilág történései és a belső élmények között, hogyan jönnek létre a rögzítések. A rögzítések – többek között – valamilyen külvilágból érkező inger hatására adott érzés illetve viselkedésbeli válasz. A rögzítés név pedig még azt mutatja, hogy ugyanarra az ingerre mindig ugyanazt a választ adjuk. Egészen addig, amíg meg nem változtatjuk. Például azt, ha mindig idegesít, hogy valaki szipog a környezetedben, akkor ezt érdemes megváltoztatni magadban, főleg ha egy szénanáthás kollégával kell együtt dolgoznod. Szétszedjük a puzzle-t, és másképp összerakjuk. Utána már nem idegesít többé a szipogás, és mennyivel másképp érzed magad egy légtérben a kollégáddal. 

Mivel többféle gondolkodási séma van, amit hasznos lehet megváltoztatni, ezért többféle eszközünk is van a szerszámosládában változáshoz. Az egyszerűbb minták lehetnek egy adott környezetben, helyzetben előforduló kevésbé hasznos, kevésbé hatékony viselkedések, ilyenkor egy belső erőforrás hozzáadásával változtathatjuk meg ezt a viselkedést egy cél elérése érdekében (pl. most már bátran megmondom a főnöknek, hogy fizetésemelést akarok). 

Komplexebb gondolkodási sémáknál érdemes lehet megérteni, hogy mi az a belső program, ami abban a helyzetben lefut (kép-hang-érzés sorozatok). Ezeket hívjuk az NLP-ben stratégiáknak. A viselkedéseink valójában ilyen stratégiák mentén jönnek létre. Pl. hogyan tudok helyesen írni, hogyan választok/döntök, hogyan motiválom magam, hogyan fogadok kritikát. Amikor felfedezem, hogy egy ilyen program nem túl szerencsésen működik, akkor erre is megvannak a technikák, hogyan változtassunk. Például, ha gyakran sokáig tart eldöntenem valamit, mondjuk egy ruhát háromszor is fel kell próbálnom, mire eldöntöm, hogy á mégse akarom megvenni, majd még kétszer csak azért is visszamegyek az üzletbe, hátha mégis megveszem. Valaki pedig pár perc alatt el tudja azt dönteni, hogy valami tetszik neki, vagy sem. Mennyi időt megspórol ezzel a képességével. 

Ilyenkor a stratégiák feltérképezése egy hasznos eszköz arra is, hogy valakinek egy szuper képességét, pl. a gyors döntési stratégiáját megtudjam, és beépítsem magamnak. Ez a modellezés témakörében van (mester szinten). 

Számos NLP-s eszközünk vannak rossz szokások megváltoztatására, fóbiák megszűntetésére, motiváció fokozására, erőforrások beépítésére. Később mester szinten haladóbb NLP-s eszközökkel mélyebb érzelmi állapotokat is megváltoztathatunk, pl. elengedéssel, gyászfeldolgozással. Azzal is foglalkozhatunk majd, hogy egyes pszichoszomatikus betegségeket, pl. allergiát hogyan lehet megszűntetni, aktiválni a belső gyógyító mechanizmusunkat, hatékonyabbá téve ezzel pl. egy orvosi kezelést. (Itt jegyzem meg, hogy mindenkit az NLP eszközök felelősségteljes, ökológikus, tudatos és törvényes használatára bíztatunk!)

Tudattalan szintű szűrőink

Amikor már értjük, hogyan hozzuk létre a viselkedési mintáinkat, és tudatosan hogyan tudjuk azokat megváltoztatni, akkor már egyszerűen rájöhetünk, hogyan hozzuk létre azokat a szűrőinket, amit már említettem korábban. Megérthetjük, hogyan hatnak a jelentés alkotási folyamatainkra, és így hogyan befolyásolják az élményeinket, viselkedésünket. Mik azok az általános, belső érvényű szabályaink, amit kialakítottunk magunknak arról, hogyan működik a világunk, pontosabban hogyan KELL a külvilágot magunkban leképezni. Ezek tudattalan szintű “igazságok”, amiket hiedelmeknek, meggyőződéseknek, értékeknek és legmagasabb szinten énképnek nevezünk. Rájöhetünk majd, hogy ezek mögött is hasonló gondolkodási szerkezet van, mint mondjuk amögött, hogy nyilvános beszédnél izgulok-e vagy sem. A metódus szintén ez: valamilyen módon szétszedjük a puzzle darabokat, és egy hasznosabb módon összerakjuk. Az új módon összerakott puzzle jelenthet már egy korábbi korlátozó hiedelem helyett egy új, támogató hiedelmet

Célkitűzés és a változás következményeinek vizsgálata

Sokan hallottak már a SMART célokról. Az NLP célkitűzés módszerében is ilyen célokat tűzünk ki, azonban mélyebb vizsgálatnak vetjük alá ezt a célt, minthogy csak pozitívan, mérhetően, konkrétumokkal, határidővel ellátva tűzzük ki. Ahhoz, hogy a cél igazán elérhető legyen, fontos megvizsgálni azt is, hogy a kitűzött cél az harmóniában van-e a belső rendszerünkkel, világunkkal, térképünkkel. Hiába tűzünk ki egy célt SMART módon, ha a tudattalanunkban rejtőző viselkedés minták már előre jelzik: “ezt te akkor sem fogod elérni.” Vagy ha erőből el is éred, azt fogod érezni: “én nem ilyen lovat akartam.” Megvizsgáljuk, hogy mik azok a korábbi viselkedés minták, amik akadályoznák a célunk elérését. Ahhoz, hogy a célunkat elérjük, előbb lehet, hogy ezeket az akadályozó sémákat érdemes előbb megváltoztatnunk, ahhoz, hogy utána a célunkat könnyedén elérhessük. Ugyancsak végiggondolhatjuk, mik lesznek azok az erőforrások, amik táplálják majd a motivációmat, ami hajt majd engem a célom felé. Lehet ugyan nagyon szuper SMART célom, ha mégis halogatom, akkor nem érem el. Ilyenkor a halogatás mögött meghúzódó viselkedés feltérképezése és megváltoztatása lehet egy elsődleges cél, mielőtt az eredeti célomat meg akarnám valósítani.

A következő részekben alkalmazási példákat fogok bemutatni – a teljesség igénye nélkül -, hogy egyes életterületeken mi mindenre lehet alkalmazni az NLP-t. Azért a teljesség igénye nélkül, mert mint említettem korábban, a felhasználási lehetőségeknek csak a végtelen kreatív elme szab határt. 

Ha szeretnéd élőben is megtapasztalni az NLP működését, illetve megtanulni magát az NLP eszközöket, akkor erre több lehetőséged is van. Ha az NLP alkalmazására vagy kíváncsi, akkor választhatod a tematikus hétvégéinket, ahol NLP alapokon raktunk össze egy bizonyos cél érdekében tréningeket. 

Ha az NLP-t akarod megtanulni, mert megszólalt benned a kis hang: “Ez kell nekem!”, akkor az NLP Beveztő hétvégével tudod elkezdeni a tanulmányaidat. 

https://www.nlpakademia.hu/kepzeseink/

Ha szükséged van több információra, hogy mégis melyik tréninget válaszd, akkor gyere el a nyílt estünkre!

https://www.nlpakademia.hu/nlp-treningek-nyilt-est


Szilágyi Csaba
NLP Akadémia
NLP tréner és coach

Részvételi feltételek

Az NLP Akadémia által ajánlott képzések lehetnek nyíltak vagy zártkörűek.

Ki jelentkezhet?
A nyílt képzésekre felnőtt magyar vagy a magyar nyelvet megfelelő szinten értő és beszélő külföldi állampolgár jelentkezhet. Igény szerint angol nyelvű képzéseket is tartunk.
A képzésekről az NLP Akadémia honlapján lehet tájékozódni. A tanfolyamok résztvevőivel felnőttképzési szerződést kötünk, melyhez az adatokat a fenti adatlapon kell megadni.

Hogyan jelentkezhetek?
A különböző képzésekre jelentkezhetsz a honlapon vagy e-mailben is. Ha az elérhető tájékoztatás nem nyújt elegendő információt, kérjük, keresd meg munkatársunkat, aki készséggel áll rendelkezésre.
A jelentkezési és a fizetési határidők betartása nagyon fontos a helyszínek szervezése és a tanfolyami helyed biztosítása miatt. Az NLP Akadémia fenntartja magának a helyszínváltoztatás jogát.

Hogyan fizetem a részvételi díjat?
A részvételi díj befizetése átutalással történik. Az átutalási információkat az NLP Akadémia munkatársa a felnőttképzési szerződés tervezetével együtt küldi meg. A befizetési határidő elteltével, egyéb megállapodás hiányában, a jelentkező helye nem biztosított.
A tanfolyamok időtartamától függően határozzuk meg a hiányzási lehetőségeket. A két- háromnapos képzésekről nem lehet hiányozni. Hiányzás esetén a részvételi díjat nem térítjük vissza. A résztvevő másik csoporthoz való csatlakozással tudja pótolni a kihagyott napot.

Lemondhatom-e a képzést?
A jelentkezési határidő elteltével és a teljes részvételi díj befizetését követően a képzés lemondási feltételei a következők: a képzés kezdő időpontja előtt 1 héttel a részvételi díj 50%-a visszafizethető, a képzés kezdő időpontja előtt 3 nappal 20%, ezt követően visszafizetés nem áll módunkban. Külön megállapodásban születhet döntés a befizetett díj egy későbbi tanfolyamon való felhasználásáról.

Az oktatás módja
A tréner a résztvevők segítségével bemutatja a módszereket. Nem helyzetjátékokról van szó, a résztvevők valódi problémákkal, igazi célokkal dolgoznak. A bemutatót követően a résztvevők kérdéseket tehetnek fel azzal kapcsolatban, hogy mit élt át a résztvevő a gyakorlat közben és a trénernek is, aki elmagyarázza a módszer lényegét, a gyakorlat lépéseit és felhívja a figyelmet az esetleges nehézségekre. A résztvevők 2 vagy 3 fős kiscsoportokban tapasztalt coachok támogatásával megcsinálják a gyakorlatot.

A résztvevők visszajelzést kapnak, megosztják élményeiket a csoporttal és ismételten kérdéseket tehetnek fel. Megbeszélik a módszer gyakorlati alkalmazását, hol, mikor érdemes használni.

Felnőttképzési nyilvántartási szám
B/2020/004163

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

 

Az NLP Akadémia Kft. tájékoztatja az nlpakademia.hu, i-coaching.hu, sorsfordito.hu, nlpkonyvek.hu oldalakon érdeklődőket és a regisztrálókat az általa kezelt személyes adatokról, a személyes adatok kezelésével kapcsolatos gyakorlatáról, a személyes adatok védelme érdekében tett szervezési és technikai intézkedéseiről, valamint az érintettek jogairól és azok gyakorlásának módjáról.

1.    Az adatkezelők személyének azonosítása

Név: NLP Akadémia Kft.
Székhely: 1094 Budapest, Tűzoltó utca 13. fszt. 1.
Adószám: 14897784-2-43
Cégjegyzékszám: 01-09-925063
E-mail: info@nlpakademia.hu
Telefon: +36-(30)-919-8280
Adatkezelési nyilvántartási szám:  NAIH-65098/2013
Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/004163

2.    A tájékoztató célja, hatálya

A tájékoztató célja, hogy bemutassa az NLP Akadémia Kft. által alkalmazott adatkezelést, a követett adatbiztonsági szempontokat. Hatálya az 1. pontban bemutatott adatkezelőre, honlapja látogatóira valamint képzésein, workshopjain és rendezvényein résztvevő személyekre terjed ki. Jelen szabályzat hatálya az alábbi weboldalakra terjed ki:

- nlpakademia.hu

- i-coaching.hu

- sorsfordito.hu

- nlpkonyvek.hu

3.    Egyes adatkezelések

3.1 Regisztráció hírlevél küldéséhez

3.1.1 Adatkezelés célja

A regisztráció célja, hogy a honlap látogatója – saját kezdeményezése alapján –tájékoztatásokat, ajánlatokat kaphasson az NLP Akadémia Kft. képzéseiről, workshopjairól és rendezvényeiről.

3.1.2 Kezelt adatok körei, céljai

A regisztráció során az oldal látogatóinak meg kell adniuk a következő adatot:

- E-mail cím

Az e-mail cím a tájékoztató megadásához szükséges és elégséges.

3.1.3 Jogalap

Az adatkezelés jogalapja a 2. pontban felsorolt oldalakon érdeklődő előzetes hozzájárulása.

3.1.4 Érintettek köre

Érintettek azok a személyek, akik – saját kezdeményezésük alapján – azonosíthatóvá kívánnak válni a 3.1.1 pontban rögzített célból.

3.1.5 Adatkezelés időtartama

Az adatkezelés a hírlevélről való leiratkozásig történik. A leiratkozás a hírlevélben található „Leiratkozás” gomb vagy link megnyomásával lehetséges. Emellett lehetőség van e-mailben is kérni a regisztráció törlését, melyet 3 munkanapon belül teljesítünk. A képzési rendszerünk 3.4 pont szerinti ügyfél adatbázisában történő adatkezeléshez az érintettektől külön erre szolgáló hozzájárulást kérünk.

3.2 Regisztráció rendezvényeinken való részvételre

3.2.1 Adatkezelés célja

Rendezvények (nyílt estek, konferenciák) szervezése, lebonyolítása.

3.2.2 Kezelt adatok körei, céljai

- név

- e-mail cím

A fenti adatok közül – a várható létszám ismeretén túl - a név a jelentkező azonosításához, az e-mail cím pedig a kapcsolattartáshoz szükséges és elégséges.

3.2.3 Jogalap

Az adatkezelés jogalapja a 2. pontban felsorolt oldalain keresztül a rendezvényekre jelentkezők előzetes hozzájárulása.

3.2.4 Érintettek köre

Érintettek azok a személyek, akik a 2. pontban felsorolt oldalain keresztül jelentkezővé válnak.

3.2.5 Adatkezelés időtartama

A rendezvények lebonyolítása után az adatokat – a cél megvalósulására tekintettel – töröljük. Ettől függetlenül a jelentkezők bármikor e-mailben kérhetik a regisztrációjuk törlését, melyet legfeljebb 3 munkanapon belül teljesítünk.

3.3 NLP képzésekre vagy workshopokra jelentkezés

3.3.1 Az adatkezelés célja

Részvétel biztosítása az NLP Akadémia által meghirdetett képzéseken vagy workshopokon.

3.3.2 A kezelt adatok körei, céljai

- név

- anyja neve

- születési hely és idő

- levelezési cím

- e-mail cím

- telefonszám

- a legmagasabb iskolai végzettség

- oktatási azonosító

A fentiek közül a név az azonosításhoz, az e-mail és levelezési cím, valamint a telefonszám a kapcsolattartáshoz, anyja neve, a születési helye és ideje, a legmagasabb iskolai végzettsége és az oktatási azonosító a hatályos jogszabályoknak megfelelő statisztikai adatszolgáltatáshoz, és tájékoztatási kötelezettség teljesítéséhez szükséges.

3.3.3 Jogalap

Az adatkezelés alapja a képzéseinkre, workshopjainkra jelentkezők önkéntes hozzájárulása.

3.3.4 Érintettek köre

Érintettek azok a természetes személyek, akik a képzéseinkre, workshopjainkra jelentkeznek.

3.3.5 Adatkezelés időtartama

Az adatokat ebben a körben a képzési dokumentumok keletkezésétől számított 8. év végéig kezeljük. Ettől függetlenül a résztvevők bármikor e-mailben kérhetik a regisztrációjuk törlését, melyet legfeljebb 3 munkanapon belül teljesítünk. A képzési rendszerük 3.4 pont szerinti ügyfél adatbázisában történő adatkezeléshez az érintettektől külön hozzájárulást kérünk.

3.4 Ügyfél adatbázis (címlista)

3.4.1 Az adatkezelés célja

Az ügyfél adatbázisunk az NLP Akadémia Kft. tevékenysége iránt érdeklődők, képzéseinken, workshopjainkon, rendezvényeken résztvevők adatainak nyilvántartása.

3.4.2 A kezelt adatok körei, céljai

ADAT ADATKEZELÉSI CÉL
név azonosítás
email cím kapcsolattartás
telefonszám kapcsolattartás
elkezdett, befejezett képzések előmenetel nyilvántartása

3.4.3 Jogalap

Az adatkezelés jogalapja az érintettek hozzájárulása

3.4.4 Érintettek köre

Érintettek azok a természetes személyek, akik akár a 2. pontban felsorolt honlapokon, akár a képzéseken, akár a workshopokon előzetes tájékoztatás alapján hozzájárulnak adataiknak az ügyfél adatbázisban történő adatkezeléséhez.

3.4.5 Adatkezelés időtartama

Az adatokat 5 év után töröljük. Ettől függetlenül a jelentkezők bármikor e-mailben kérhetik adataik törlését az ügyfélnyilvántartásunkból, melyet legfeljebb 3 munkanapon belül teljesítünk.

3.5. NLP könyvek megrendelése

3.5.1. Az adatkezelés célja

A megrendelés visszaigazolása, díjbekérő és számla kiállítása, küldése, a megrendelés teljesítése.

3.5.2. A kezelt adatok köre és célja

A megrendelő neve és címe, cég esetében cégnév, székhely és adószám. A megrendelés időpontja, a számla adatai, a számla kiállításának időpontja. A kezelt adatok a megrendelő és a megrendelés azonosítására, kapcsolattartásra, számlázásra és csomagszállításra szolgálnak. A megrendelés során megadott adatokat nem ellenőrizzük, helyességükért a megrendelő felel.

3.5.3. Jogalap

Az adatkezelés jogalapja jogszabályi előírás és az érintettek hozzájárulása.

3.5.4. Érintettek köre

Az adatkezelésben érintett személy, legyen magánszemély vagy jogi személy, aki a 2. pontban felsorolt oldalakon keresztül megrendelést ad le.

3.5.4. Az adatkezelés időtartama

Az adatkezelés a megrendelés teljesítéséig tart. A számviteli bizonylatokat a Számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 169. § (2) bekezdése értelmében nyolc évig meg kell őrizni. A megrendelő kérelmére, hírlevél küldése céljából a megrendelő adatai bekerülhetnek az NLP Akadémia adatbázisába.

4.    Érintettek jogai és joggyakorlás

Az érintett bármikor jogosult tájékoztatást kérni az NLP Akadémia Kft. által kezelt, rá vonatkozó személyes adatokról, továbbá bármikor kérheti azok helyesbítését, módosítását, megváltoztatását, törlését.

Az NLP Akadémia Kft. az ügyfél kérésére további tájékoztatást ad az ügyfélre vonatkozó, általa kezelt adatokról, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, továbbá arról, hogy kik és milyen célból kapják vagy kapták meg adatait. Az NLP Akadémia Kft. a kérelem benyújtásától számított 30 napon belül írásban a magadott e-mail címre küldi el a kért tájékoztatást.

A regisztráció törlését az ügyfelek a „kapcsolat” menüponton keresztül, vagy az info@nlpakademia.hu e-mail címre küldött levélben kérhetik. A kérelmet a lehető legrövidebb idő alatt, de legfeljebb 15 napon belül teljesítjük.

Az érintett az adatainak kezelésével kapcsolatos sérelem esetén beadvánnyal fordulhat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/c, postacím: 1530 Budapest, Pf. 5., telefon + 36 1 391 1400, fax: + 36 1 391 1410, e-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu ).

Az érintett az adatainak kezelésével kapcsolatos sérelem esetén bírósághoz fordulhat. A bíróság az ügyben soron kívül jár el. A pert az érintett – választása szerint - a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes törvényszék előtt is megindíthatja.

5.    Adatfeldolgozás, adattovábbítás

Az adatokat elsődlegesen az NLP Akadémia Kft. belső munkatársai jogosultak megismerni, harmadik személyek részére nem adják át és nem teszik közzé.

Hatósági ellenőrzés során a résztvevők adatai anonim módon átadhatók a hatóságok részére a hatályos jogszabályoknak megfelelően.

Az informatikai rendszer üzemeltetése körében az NLP Akadémia Kft. adatfeldolgozót (pl. rendszerüzemeltető) vesz igénybe.

Az adatfeldolgozó:

NÉV CÍM TEVÉKENYSÉG
NETSOFT&HR Bt. 2360 Gyál, Wesselényi utca 17/1. rendszergazdai tevékenység

Az NLP Akadémia Kft. informatikai rendszere a weboldal használatával a látogatók felhasználói szokásáról és aktivitásáról adatokat gyűjthet, melyek nem kapcsolhatók össze a látogatók által a regisztrációkor megadott egyéb adatokkal, sem más honlapok vagy szolgáltatások igénybevételekor keletkező adatokkal.

Minden olyan esetben, ha az NLP Akadémia Kft. az eredeti adatfelvétel céljától eltérő célra kívánja felhasználni a szolgáltatott adatokat, erről ügyfeleit tájékoztatja, és egyben megkéri előzetes hozzájárulását, és csak annak birtokában használja fel eltérő célra. A látogató számára biztosítjuk a kért felhasználás elleni tiltakozás lehetőségét.

6.    Adatbiztonságról

Az NLP Akadémia Kft., illetve tevékenységi körében az adatfeldolgozó minden esetben gondoskodik az adatok biztonságáról. Megteszünk minden olyan technikai és szervezési intézkedést, melyek az adat- és titokvédelmi szabályok érvényre juttatásához szükségesek. A törvényi előírásoknak megfelelően megfelelő intézkedéseket tettünk az adatok védelmére, így különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés és sérülés, továbbá az alkalmazott technika megváltozásából fakadó hozzáférhetetlenné válás ellen.

7.    Egyebek, záró rendelkezések

A rendszer a weboldalon tett látogatások alkalmával néhány cookie-t küld a látogató számítógépére, amelyek révén annak böngészője egyedileg azonosíthatóvá válik.

Ezen cookie-k felhasználása a következő: A böngésző programok ezen cookie-k segítségével tárolják, a NLP Akadémia Kft. webhelyén tett látogatásait, a weboldalon történt tevékenységek állapotait az oldal működése illetve a felhasználói élmény fokozása érdekében.

Alkalmazott cookie-k (sütik):

- felhasználó (oldallátogató) által rögzített adatokat tároló sütik

- felhasználó központú munkamenet-sütik

- multimédia-lejátszó munkamenet-sütik

- a felhasználói felület testre szabását segítő munkamenet-sütik

A felhasználók az internetes böngészők adatvédelmi beállításainál kapcsolhatják ki és be a cookie-k kezelést. A legtöbb böngésző menüsorában található „Segítség” funkció tájékoztatást nyújt a cookiek tiltásával vagy kikapcsolásával kapcsolatosan.

A weboldalon található, más által üzemeltetett oldalakra navigáló linkekre kattintva a látogató a weboldalt elhagyja, átlép a hivatkozott oldalakra, és adatainak kezelése attól fogva azon oldal tulajdonosa által történik. (A folyamat a böngészőprogram címsorában kísérhető figyelemmel.)
A más oldalon megadott személyes adatok, vagy más oldalak üzemeltetői rendszerében képződő, vagy a mások által gyűjtött technikai adatok kezeléséért az NLP Akadémia Kft. felelősséget nem vállal.

Amennyiben a látogató szolgáltatás igénybevételéhez a regisztráció során harmadik fél adatait adta meg annak írásos hozzájárulása nélkül, és a weboldal használata során azzal bármilyen módon kárt okozott vagy visszaél, az NLP Akadémia Kft. jogosult a látogatóval szembeni kártérítés érvényesítésére. Az NLP Akadémia Kft. ilyen esetben minden tőle telhető tájékoztatást és segítséget megad az eljáró hatóságoknak a jogsértő személy személyazonosságának megállapítása céljából.

A tájékoztatóban használt fogalmak

Látogató az a személy, aki az NLP Akadémia Kft. honlapját bármely okból felkeresi.

Érdeklődő az a személy, aki az NLP Akadémia Kft. honlapján meghirdetett programokkal kapcsolatban információt kér, aki az oldalon lehetővé tett formában a kapcsolatot felvette.

Jelentkező az a személy, aki az NLP Akadémia Kft. oldalán meghirdetett bármely képzésre vagy workshopra az ott megadott módon jelentkezett.

Résztvevő az a személy, aki az NLP Akadémia Kft. felnőttképzési szerződését aláírta.

Budapest, 2021. január 10.

Dr. Stenger Györgyi

ügyvezető