Steve Andreas: Énkép

enkep_A szerző előszava a magyar kiadáshoz

Régóta tudjuk már, hogy az énképünk – ahogy magunkról és képességeinkről gondolkodunk – igen fontos szerepet játszik abban, hogy életünket áthatja-e, vagy éppen elkerüli a siker. Ahogy Henry Ford mondta: “Akár abban hiszel, hogy képes vagy rá, akár abban, hogy nem, többnyire neked lesz igazad.”

Énképünk olyan, mint egy vitorlás tőkesúlya és kormánylapátja. Lehetővé teszi, hogy a hajó szembeszálljon a széllel és stabilitást nyújtson váratlan viharokban. Tőkesúly és kormánylapát nélkül a hajó csak ide-oda hánykolódna kiszolgáltatva a folytonosan változó szeleknek, árapálynak és zátonyoknak. Ellenben kormánylapát és tőkesúly segítségével szembeszállhatunk a hullámokkal kihasználva azok erejét, elkerülhetjük az akadályokat és váratlan nehézségek dacára is elérhetjük uticéljainkat.

Mindeddig azonban nem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy valójában miként működik az énkép, vagyis miből áll és hogyan működik. Csakúgy, mint bármely más meggyőződésünk és véleményünk, az énképünk is élményeink sokaságából áll, amelyeket az életünk során átélt számtalan esemény közül választunk ki, és gyűjtünk össze úgy, hogy azok egy erős és maradandó “élménytárban” rögzülnek. Mivel mindezt szinte teljesen tudattalanul tesszük, így, mi emberek igencsak változatos módon rendezzük élményeiket. Bár az élmények szerkezetének felfedezésekor tudattalan vagy alig tudatos emlékeket hívunk elő, ha tudjuk, hogy mit keressünk, és hogyan kérdezzünk, viszonylag gyorsan és egyszerűen ismerhetjük meg énképünket. Amikor valaki számára tudatossá válik énképének szerkezete, egyszerű változtatásokat javasolhatunk, melyekkel erősebbé, hatékonyabbá, harmonikusabbá teheti az énképét.

Mielőtt megírtam ezt a könyvet, biztos akartam lenni abban, hogy teljes egészében értem az énkép működését, ezért kisebb-nagyobb kihagyásokkal csaknem tizenkét éven át kutattam Ez idő alatt foglalkoztam egyénekkel, tanítottam az énképet tanfolyamokon, teszteltem és nyomon követtem az eredményeket. Tettem ezt az Egyesült Államokon kívül más országokban is, mert meg akartam győződni arról, hogy amit felfedeztem, független a kulturális sajátosságoktól. Miután bő öt évvel ezelőtt megjelent ez a könyv, tovább folytattam a tanítást és a kutatást, de az énkép egyéb sajátosságait nem fedeztem fel. Így ezeken az oldalakon Te is megtalálod, és kipróbálhatod mindazokat a módszereket, amelyek segítségével egyre jobban hasonlíthatsz majd arra, aki valóban lenni szeretnél.

Minden jót kívánok a saját utazásodhoz!

Steve Andreas

 

Az NLP Akadémia Énkép tréningjéről itt olvashatsz, mely a könyv anyagán alapul.