NLP

Az alábbiakban csokorba szedtük, hogy mi is az az NLP, mit kaphatsz általa. A lap alján cikkeket, írásokat is találhatsz NLP témaköréből.

A neuro-lingvisztikus programozás (NLP) az emberi kiválóság modellezése. A természetes tanulás, a célok kitűzésének művészete. Még sokfajta elnevezést használhatnánk attól függően, hogy kit akarunk megszólítani. Az NLP Akadémia trénerei és coachai a  változás hírnökeiként a legszívesebben a VÁLTOZÁS MŰVÉSZETE kifejezéssel illetik.

Az NLP megalkotói Richard Bandler és John Grinder a hetvenes években olyan emberek viselkedését tanulmányozták, akik kiváló eredményeket értek el szakterületükön. Sok minden nem új abból, amit Bandler és Grinder az NLP megalkotásakor felhasznált. Zsenialitásuk abban áll, hogy létrehoztak egy olyan rendszert, amellyel gyorsan, könnyedén és hatékonyan lehet változást elérni.

A természetes tanulás művészete
Ahogy a magban benne rejlik az egész növény, úgy bennünk is megvan minden szükséges tudás, csak engedjük kibontakozni! Az NLP visszavarázsolja a tanulást játékká, nevetéssé, kísérletezéssé, melyben biztonságos keretek között szabadíthatjuk fel belső képességeinket.

A célkitűzés művészete
Gyakran nem tudjuk, hogy problémáink helyett pontosan mit is szeretnénk. Mintha csak annyit mondanánk a taxisnak: “Indulhatunk!”, de nem közöljük úticélunkat. Az NLP segítségével kijelölhetjük, hova akarunk eljutni, felmérhetjük az odavezető utak lépéseit – s menet közben a visszajelzésre figyelve – elérhetjük a céljainkat.

A kiválóság modellezése
A legjobb képességeink rendszerint úgy működnek, akár az anyanyelvünk. Remekül csinálunk valamit, s közben magunk sem vagyunk teljesen tisztában azzal, hogyan. Az NLP a gondolkodás, az emlékezés, a kreativitás, az érzelmek stb. belső szerkezetét hozza felszínre, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a kiválóság mintáit. Az NLP eszközeivel bármilyen óhajtott tulajdonságot vagy képességet eltanulhatunk.

Kapcsolat magunkkal és másokkal
Az NLP az egyénen, a családon, a szervezeten belüli együttműködést állítja helyre, és fejleszti tovább. Amikor a megfelelő ponton módosítunk, és közben az egész folyamatra figyelünk, gyakran nagyon hamar születik új, teljesebb egyensúly.

Ki tanult meg könyvből úszni, vagy teniszezni? Szerencsére már sok NLP könyv jelent meg magyarul, amelyekből megismerhető az NLP elméleti háttere, a tanfolyamokon alapvetően a gyakorlatok elsajátításával foglalkozunk. Fókuszban a változás és a sajátélményű megtapasztalás áll.

Az NLP igen széleskörű irodalomban bővelkedik. Honlapunkon e kiadványok közül azokat szedtük csokorba – a teljesség igénye nélkül – , melyek az NLP Akadémia által is képviselt NLP Comprehensive irányzathoz köthetők.

 

Itt írásokat, cikkeket gyűjtöttünk össze, a szerzők az NLP Akadémia trénerei, coachok, illetve korábbi résztvevőink