Csúcsszemlélet és csúcsteljesítmény

d7763ed41807680b1b88a0f06ccac127Az internet tele van olyan idézetekkel, rövid írásokkal, mantrákkal, amelyek ellátnak mindenféle jó tanáccsal, hogyan hozd ki magadból a legjobbat, hogyan lehetsz igazán sikeres, hogyan érd el legvágyottabb céljaid. Adj bele mindent, csak a csúcsteljesítménnyel érheted el, amit akarsz, és lehetsz kiváló. Ez mind szép, csak éppen azt nem mondják el, hogy hogyan érheted el a csúcsteljesítményed, hogyan hozd ki magadból a legjobbat.

Gondolom, nem árulok el titkot, a kulcs Te magad vagy. Épp ezért egy önismereti utazásra hívlak, ehhez sokat fogok kérdezni. Azért teszem ezt, hogy elgondolkodhass a válaszokon, és így összerakva a teljes képet rájöhetsz arra, hogyan hozd ki magadból a legjobbat.

Mit jelent számodra a csúcsteljesítmény? Mire gondolsz, amikor ezt a szót meghallod?

A csúcsteljesítmény tréningeket általában azzal kezdjük, hogy összeszedjük, vajon kinek mit jelent ez a szó: csúcsteljesítmény? Gyakran ezek a szavak, kifejezések kerülnek fel a táblára:

erőforrás; szabadság; egészség; sport; saját korlátaimat átlépni; változás; reakció; inspiráció; eufória; boldogság; amit tudok, beleteszem; motiváció; felszabadulás; élvezet; a legjobb tudásom; hivatás; munka; kapcsolatok; önfejlesztés; gyereknevelés; megélni, hogy a saját utamat járom; önkifejeződés; énkép; eredmény; példakép vagyok; megugrom önmagam; lelki állóképesség; kitartás; egyértelműen azt csinálom, ami a dolgom; szárnyalni; elégedettség; határtalanság; kreativitás; koncentráció; siker; élmény; flow; ledönteni a korlátainkat; kiteljesedettség; jelenlét; több van bennem; adrenalin; időtlenség; új teremtése; alkotás; könnyedség; felelősségvállalás; maximális erő.

Ugye mennyi kifejezést találtunk arra, hogy kinek mit jelent a csúcsteljesítmény? És még biztosan lehetne folytatni.

Neked mit jelent ez a szó, hogy csúcsteljesítmény? Írj egy papírra legalább 10 szót, mondatot, hasonlatot vagy metaforát!

Lehet, hogy azt is a papírra írtad, hogy számodra mit jelent, azonban még eddig nem érted el, illetve nem élted meg azt igazán, sohasem. Gondold végig, hogy mi az, amiben szeretnéd megélni a csúcsteljesítményt! Mi az a cél, amihez vezető úton, ha a fenti felsorolásból valamelyek meglennének, akkor sokkal könnyebben elérnéd azt? Van ilyen célod, amit igazán el akarsz érni??

Írd le most ezt a célod!

Mennyire vonzó számodra ez a cél?

Ha nem érzed azt a bizonyos vonzalmat, akkor két eset lehetséges. Az egyik, hogy túl könnyűnek találod, és igazán nagy motivációd nincsen, mert szinte rutin “feladat”. Vagy éppen nem is Te akarod, és ezért nem vonzó számodra. Csak meg “kell” csinálni, hogy jól, gyorsan kiemelkedően teljesíts. A másik, hogy túl nagy célt választottal, és egyszerűen irreálisnak, lehetetlennek találod elérni. Holnap megmászni a Himaláját, az szerintem is kellően irreális. Hacsak nem másztad már végig a világ magas hegyeit.

Ebből az a tanulság, hogy olyan célt válassz, amiben van kihívás, elérhetőnek érzed, vonzó számodra. Az NLP jól-formált célok megfogalmazására kiváló gyakorlatot ad neked, amivel úgy fogalmazhatod meg ökológikusan – azaz következményeket számba véve – a célodat, hogy utána minden sejted kívánja, hogy elérd.

Ha megvan a célkitűzésed, most egy pillanatra képzeld el, hogy vajon milyen is lesz az, amikor eléred a célod? Mit fognak látni rajtad, hallani tőled azok, akik a környezetedben lesznek, amikor elérted a célod? És mit fogsz érezni? Ha ez nem egy igazán pozitív érzés, akkor térj vissza a célkitűzésedhez. Tényleg ezt akarod?

Az NLP ökológiai vizsgálata a célkitűzésben azt mondja, hogy ökológikus egy cél, ha a célod által bekövetkezett változás, amely hat rád, a környezetedre, az teljességgel rendben van. Volt már olyan érzésed egy célod elérése után, hogy “én nem ilyen lovat akartam”?! Mert amikor eléred a célod, akkor valami más lesz, valami megváltozik. Valami elvész, befejeződik, abbamarad, és valami új lép a helyébe. Akarod-e ezt a változást?

Amikor azt mondom, hogy valami elvész, befejeződik, abbamarad, akkor lehet, hogy én magam hagyok abba valamit, amit eddig csináltam. Azért teszem ezt, mert már nem hasznos. Nem szolgálja a célomat. Helyette viszont valami újba kezdek. Valami hasznosabb, izgalmasabbat csinálok már. Azonban amikor azt mondom, hogy valami elvész, befejeződik, abbamarad, akkor ezek lehetnek kapcsolatok is. Amikor már elértem a célom, és emiatt megváltozott életem élem, vajon akik eddig velem tartottak, továbbra is velem maradnak? Tudom-e kezelni ezt a helyzetet? Mit fog szólni a párom, a szüleim, a barátaim, kollégák? Milyen lesz a reakcióm? Képes vagyok-e elengedni azokat a kapcsolatokat, amelyek vissza akarnak tartani? Vagy tudom-e úgy mozgatni a szálakat, hogy ezek a kapcsolatok esetleg új lendületet kapnak?

A célmegvalósítás első lépése, hogy készíts tervet, kezdd el lebontani, hogyan fogod lépésről-lépésre elérni a célodat. Hogyan eszel meg egy elefántot? Hát falatonként! Egy elefántot egyben bekapni, ugye az nem fog menni. De egy falatot? Máris mennyivel könnyebben gondolsz arra, hogyan éred el a célod. Amikor elindulsz az úton, akkor mindig elég egyszerre csak a következő lépésre koncentrálnod.

A célodért egyedül Te vagy az, aki tenni tud. Vajon milyen külső hatásoktól függ a célod? Csúcsteljesítményt abba tudsz beletenni, amiért Te tehetsz, amiért Te vagy a felelős. Listázd fel, hogy kiktől, miktől függ a célod elérése! Pontozd őket 1-10-ig, hogy mennyire függ a célod elérése az ő döntésüktől. Az 5-nél kisebbeknél gondold végig, hogy milyen más módon lehet tovább haladni, úgy, hogy ezáltal kihagyod ezeket a függőségeket. Van rá módod, hogy megtedd? Ha igen, pipa. Az 5-nél nagyobbak esetén pontozd le szintén 1-10-ig, hogy mennyire tudod befolyásolni az eredményt? És akkor máris észreveheted, hogy nem akadályokról van szó, hanem olyan részcélokról, amelyeket felvehetsz a tervedbe, hogy erre majd kidolgozol stratégiát. Például, összegyűjtesz érveket, összeraksz egy meggyőző beszédet, ami által elérhetsz valakinél egy pozitív döntést.

Mindebből azt akartam kihozni, hogy a célodért Te vagy az, aki tenni tud. Ha függőség van, akkor érdemes azt megfogalmaznod, mi az a legtöbb, amit tenni tudsz, hogy tovább haladj a célodért. Például az egy függő cél, hogy “fizetés emelést akarok kapni”. Viszont az már csak rajtad múlik, hogy fizetés emelést kérsz, és a főnöködnél előadod a világ legjobb motivációs beszédét.

Van még egy, amiről érdemes szót ejtenünk ahhoz, hogy teljes legyen a csúcsteljesítmény élménye.

Ahogy az előzőekben írtam, azzal foglalkozz, amit Te magad tenni tudsz a célodért. Ez teljesen igaz akkor is, ha például versenyhelyzet van, és a célod az, hogy megnyerj egy versenyt. Például sportban, de cégeknél, vállalkozóknál a piaci versenyben is igaz.

Ha azt akarod, hogy elmész egy bajnokságra és azt megnyered, majd ott vagy, aztán csak tízedik leszel, az kellően frusztráló lesz ahhoz, hogy egy idő után elmenjen a kedved a versenyzéstől. Amikor azt tűzöd ki célul, hogy most egy korábbi eredményemet akarom meghaladni, akkor az már lehet olyan motiváló, hogy egyszer csak azt veszed észre, „jé a legújabb eredményemmel meghaladtam a világcsúcsot”! Viszont tudd azt, hogy az eredmény az csak tőled függ, a helyezés az nem! Lehet, hogy egy versenyen rosszabb helyezést értél el, viszont az eredményed pontszámban, időben, stb. sokkal jobb lett, mint az előző versenyen! Meghaladtad önmagad! És egyszer csak azt veszed majd észre, hogy az eredményed az hozni fogja a helyezéseket is.

Ok, ez mind szép és jó, és lehet, hogy már eddig is kitűztél célokat, de mégsem érted el, vagy nagyobb nehézségek árán, mint azt gondoltad. Mi hát a kulcs? Mi az a fűszer, ami még hiányzik? Mik azok a fékek, vagy negatív programok, amik futnak benned, korlátozó belső monológok, belső hangok amik visszafognak, akadályoznak abban, hogy elérd a célod, és élvezettel tegyél érte.

A te muníciód, erőforrásod Te magad vagy. Mindazzal együtt, ahogy a környezeteddel vagy kapcsolatban, ahogy viselkedsz, megnyilvánulsz (beleértve a tudatos és tudattalan viselkedést, a beszédet, és belső beszédet is). Mit gondolsz, mi az, amire képes vagy? Minden tudásod megvan? Miben fejlődnél? Mik a hiedelmeid? Hiedelmek azok a tényállítások, amik ott vannak benned, “beégve”, és hatnak mindazokra, amiket eddig leírtam. Vannak korlátozó hiedelmek és pozitív, támogató hiedelmek. És legvégül, ami igazán meghatároz téged: hogyan gondolsz magadra? Mi a Te énképed? Szereted magad? Becsülöd magad?

Ez a Te csúcsteljesítményed.

Az NLP Akadémia 2,5 napos Csúcsteljesítmény tréningje végigvezet a fentieken, és megadja neked a muníciót, az erőforrást hogyan érheted el igazán élvezettel, a legjobban, leghatásosabban, flow-ban a célodat. Kérdés, Te mit teszel ezért?

Szilágyi Csaba
NLP Akadémia
tréner, coach
csaba.szilagyi@nlpakademia.hu