Az NLP előfeltevéseiről

Stenger Györgyi írása a Barátnő.com oldalon:

 

Az NLP hátterében nem állnak tudományos kísérletek. Elsősorban gyakorlati tapasztalatokon alapuló tudás.

Az utóbbi húsz évben az agykutatás felfedezései – a tükörneuronok, a mentális modellek, a lélekelmélet, az érzelmi döntéshozás, a tudatosságon túli befolyásolás – rávilágítanak számos olyan NLP-ben használt modell működésére, amelyet harminc évvel ezelőtt az NLP első fejlesztői és tanítványaik már használtak.

Az NLP-s gondolkodás mentális alapelvekre épül. Ezeket nevezzük az NLP előfeltevéseinek. Bár nem állítjuk róluk, hogy kőbevésett igazságok, mégis, ha igaznak tekintjük őket, mintha más szemüvegen keresztül néznénk a világot. Egy kicsit olyan, mintha maga a világ változott volna meg, pedig dehogy, mi használunk más nézőpontot.

Ez az első és egyben a legfontosabb NLP-előfeltevés: A térkép nem a terület.

Ahogy a térkép soha nem azonos azzal, amit ábrázol, úgy a világról alkotott mentális térképeink (gondolataink, meggyőződéseink) sem azonosak a világgal. Azaz a világ nem objektíven olyan, amilyennek érzékeljük, gondoljuk, hisszük. Viselkedésünket nem az objektív valóság irányítja, hanem a valóságról, a „területről” alkotott – egyénileg különböző – felfogásunk, „térképünk”. Az embereket nem a „valóság” akadályozza meg vágyaik elérésében, hanem világképük korlátai. Ha ezt a térképet megváltoztatjuk, olyan, mintha maga a „valóság” alakulna át. Az NLP e térképek átrajzolásának a tudománya.

Picasso már elég híres festő volt, amikor megfestette egy amerikai milliomos feleségének portréját. Elég szép summát kért érte, amiről az asszony ki is állított egy csekket. Pár nappal később megjelent Picasso műtermében a felbőszült férj hóna alatt a festménnyel.
– Követelem, hogy azonnal adja vissza a pénzem!
– Mi a probléma? – kérdezte nyugodtan Picasso.
– Ez a festmény borzalmas, ez nem a feleségem, nem lehet felismerni! – ordította a férfi.
– Miért, milyen az ön felesége? – kérdezte teljes lelki nyugalommal a festő.
A férfi idegesen előkapott egy kis fényképet a kabátzsebéből és hadonászva mutatta Picassonak.
– Ez az én feleségem, így néz ki, látja!?
– Ilyen pici, fekete-fehér és lapos? – kérdezte a mester.

Mindannyian ugyanazon a „területen” élünk. Mégis, mindenkinek más és más térkép van a fejében a világról. Mivel a külvilágból percenként több millió információ, inger ér bennünket, amelyeket tudatosan képtelenek lennénk feldolgozni, ezért szűrőket használunk. Az információdömpingből kiszűrjük a számunkra „érdekes” elemeket, és csak azokat engedjük be. Ez azt jelenti, hogy mindannyian egy speciális, sajátbejáratú szemüvegen keresztül látjuk a világot. Mégis sokan azt gondoljuk, hogy a másik pontosan azt látja, hallja és gondolja, amit mi. Ez az egyik legnagyobb tévedés. A problémáink többsége is ebből származik, amikor nem értjük egymást, elbeszélünk egymás mellett.

Hogyan tudjuk felhasználni ezt az NLP-előfeltevést a mindennapjainkban?

Ha valakivel beszélgetünk, és azt érzékeljük, hogy egyszerűen nem érti, amit mondunk, és már egy ideje mindketten csak ugyanazt hajtogatjuk, akkor nem érdemes felhúzni magunkat, és lesújtó véleményt kialakítani a másikról. Hanem vegyük észre, arról van szó, hogy nagyon különböző a térképünk. Azok a dolgok, amelyek egyértelmű értékek a számunkra, lehet, hogy a másik térképéről hiányoznak. Ő pedig hiába keresi a mi térképünkről a számára értékes dolgokat, teljesen másokat talál. Ha ezt felismerjük, jobban megértjük majd a másik embert. Esetleg teljesen más oldalról közelítjük meg a kérdést, vagy úgy is dönthetünk, hogy vele erről a témáról nem érdemes beszélni.

Szerintem próbáljuk ki!

Mostantól egy hétig minden reggel ez legyen az első gondolatunk: A TÉRKÉP NEM A TERÜLET! Akár felírhatjuk egy papírra, és betehetjük a zsebünkbe, vagy kitűzhetjük a konyhában mágnessel a hűtőre, a fürdőszoba tükrére akár rúzzsal is felírhatjuk, hogy mindig szem előtt legyen. Egy kedves NLP mesterpár kártyákat készített az előfeltevésekből. Minden reggel megkeverik, és egymásnak húznak belőle. A húzott előfeltevés szellemében élik a napot, és este pedig elbeszélgetnek arról, hogy mi volt más.

A legtöbb NLP-s könyv tartalmazza az előfeltevéseket. Csemegézzünk belőlük, és tapasztaljuk meg bölcsességüket!